Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ποια είναι η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων;



Από το 2011 λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην Φλώρινα παράρτημα της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ). Εξ αφορμής των προσφάτων δραστηριοτήτων στην πόλη μας διαπιστώσαμε ότι η τοπική κοινωνία μας απευθύνει συχνά τις ίδιες ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι είμαστε, τις οποίες εδώ και επιχειρούμε να απαντήσουμε συγκεντρωτικά:

Η ΛΕΦΕΔ είναι σωματείο με έδρα την Θεσσαλονίκη και παραρτήματα σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, εποπτευόμενο από το ΓΕΕΘΑ, με το οποίο και συνεργάζεται στενά σε πολλούς τομείς. Ο σκοπός της είναι συνοπτικά η διατήρηση των εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων σε αξιόμαχη ετοιμότητα, ώστε αν χρειαστεί να μπορέσουν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο στράτευμα. Ο σκοπός αυτός πηγάζει από το Σύνταγμα της Ελλάδος, όσο και από την κοινή μας διαπίστωση ότι η εφεδρεία, η οποία και αποτελεί αριθμητικά τον κορμό του στρατεύματος, δεν τυγχάνει γενικά κατάλληλης εκπαίδευσης. Δευτερεύοντες σκοποί σχετίζονται με τον εθελοντισμό, την πολιτική προστασία και την προσφορά στις κοινωνικές ανάγκες εν καιρώ ειρήνης. Απώτερη φιλοδοξία της ΛΕΦΕΔ είναι να πάψει να υπάρχει, όταν και εφόσον το έργο της εκπαίδευσης της Εφεδρείας το αναλάβει αποτελεσματικά η Πολιτεία.




Η Λέσχη δεν αφορά μόνο Εφέδρους Αξιωματικούς, ή μόνο Εφέδρους Ειδικών Δυνάμεων, όπως πολύ συχνά -αν και όχι άδικα- υπάρχει διάχυτη αυτή η εντύπωση. Στην ΛΕΦΕΔ συμμετέχουν όλοι οι έφεδροι ανεξαρτήτως βαθμού, ειδικότητας ή σώματος. Όλοι, από τον έφεδρο Στρατιώτη μέχρι τον έφεδρο Ταγματάρχη, και από τον καταδρομέα, μέχρι τον αρμενιστή του Ναυτικού νιώθουμε την ανάγκη να διατηρούμαστε σε αξιόμαχη κατάσταση, αναλόγως την ειδικότητα και τον βαθμό καθενός, να ανανεώνουμε τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για τον σκοπό αυτό, και να βοηθούμε και τους άλλους συναδέλφους μας να κάνουν το ίδιο.


Είμαστε Πολίτες – Οπλίτες. Μέχρι τα 45 χρόνια δεν απολυόμαστε από το Στράτευμα, αλλά θεσμικά είμαστε στην διάθεση της Πατρίδας για να μας επιστρατεύσει όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο. Και ετοιμαζόμαστε συνεχώς για αυτό. Σε περίπτωση επιστράτευσης η ΛΕΦΕΔ αυτοδικαίως βάσει καταστατικού παύει να υπάρχει και τα μέλη της πηγαίνουν το καθένα όπου κληθεί, κουβαλώντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία, που πολλαπλασιάζουν το αξιόμαχο της μονάδας που θα τους δεχθεί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πρώτες θέσεις που καταλαμβάνουν ομάδες της Λέσχης σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς, αναμετρούμενες με επίλεκτες ομάδες από άλλα κράτη.


Μέλη μας, εκτός από εφέδρους των Ενόπλων Δυνάμεων είναι και άτομα ανήκοντα στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και άλλα άτομα που λόγω φύλου, αναβολής στράτευσης, κλπ, δεν έχουν υπηρετήσει θητεία. Τα τελευταία εντάσσονται στην Λέσχη ως αθλούμενα μέλη, έχοντας ωστόσο την δυνατότητα να επωφεληθούν από την παρεχόμενη εκπαίδευση, και φυσικά να συνεπικουρήσουν αποτελεσματικά τις δραστηριότητές μας. 


Είμαστε Πολίτες – Οπλίτες. Είμαστε συμπολίτες σας, είμαστε εσείς. Όταν μας συναντήσετε με την κλασσική Ελληνική παραλλαγή και το χαρακτηριστικό μαύρο “τζόκεϊ” της Λέσχης μην απορήσετε τι έγινε και “μας πήραν φαντάρους”. Αυτή είναι η επίσημη εμφάνισή μας στις διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις μας. Συμμετέχουμε όλοι εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Δεν προσδοκούμε ούτε επιδιώκουμε προσωπικά οφέλη. Μόνη μας ανταμοιβή η ισχύς του Στρατεύματος και η Ελευθερία της Πατρίδας.

Επί τη ευκαιρία της επετείου της 8ης Νοεμβρίου ευχόμαστε για την πόλη μας πάντα Ελευθερία, Ευημερία και Προκοπή.

Για το παράρτημα Φλώρινας της ΛΕΦΕΔ
Γεώργιος Χατζής, πρόεδρος προσωρινού ΔΣ
τηλ. 6947808983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου